Nota de Premsa

NOTA DE PREMSA

EL 29è PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO RETORNA A LA NORMALITAT.

(Podeu descarregar-vos la nota de premsa aquí)

El 29è pessebre vivent de la Torre del Suro del Centre Ocupacional Taller Sant Camil serà de nou una realitat el pròxim 21 de desembre a les 18:00 en una única representació.

Sĺ no pots venir et portarem el pessebre vivent a casa. Conjuntament amb el nostre patrocinador Soroll de Fons, hem acordat emetre la representació en directe per les xarxes del Taller Sant Camil.

L’exposició “El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vist per…” torna a la presencialitat. Toni Lucena és el fotògraf convidat, Conegut en els àmbits de la Cultura Popular Barcelonina les imatges espectaculars que sol captar les comparteix a les xarxes socials per gaudi de tothom

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro fa xarxa i comunitat. Aquest any, La Clota Cotreball i Simit Tribu s'han incorporat al projecte, fent-se càrrec de la renovació del vestuari dels Reis.

El Pessebre vivent de la Torre del Suro, que enguany arriba a la 29a edició, és una iniciativa del centre ocupacional Taller Sant Camil de la Fundació de la Santa Creu, que fa 60 anys dona servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri del Guinardó de Barcelona.

La representació, guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016, es realitza a partir de l’escenificació de quadres estàtics que el visitant del pessebre vivent va trobant en l’itinerari. Aquests quadres són de temàtica diversa, oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes. En total hi participen més d’un centenar d'actors i actrius entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors d’altres entitats.

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro obrirà les seves portes puntualment a les 18 hores del dia 21 de desembre.


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vist per Toni Lucena


El Pessebre vivent de la Torre del Suro torna a la normalitat després de la pandèmia de la COVID19. És per això que l'exposició deixa de ser virtual i torna al Casal Mas Guinardó amb la finalitat de crear complicitats amb els veïns i les entitats del barri.

Aquest 2022 Toni Lucena és el fotograf convidat. Conegut en els àmbits de la Cultura Popular Barcelonina, és usual veure'l amb les seves càmeres i els seus objectius en ballades d'esbarts, correfocs, i trobades de gegants. Les imatges espectaculars que sol captar les comparteix a les xarxes socials per gaudi de tothom.

Toni Lucena ha posat la seva mirada en els actors i actrius del Pessebre Vivent de la Torre del Suro del 2021, una edició marcada per les restriccions i l'us de la mascareta, però això no ha estat cap impediment per captar en imatges l'essència de la representació.

L'exposició el Pessebre Vivent de la Torre del Suro es pot visitar al Casal Mas Guinardó, plaça Salvador Riera 2 a partir del 12 de desembre.

Propostes ONLINE per un pessebre vivent tradicional

Una iniciativa online, que permetrà veure el Pessebre Vivent de la Torre del Suro 2022 en directe és la que impulsa el patrocinador Soroll de Fons amb una retransmissió de #ButxacaTV per les xarxes socials del Taller Sant Camil.

Un programa que permetrà que el Pessebre Vivent de la Torre del Suro arribi a les vostres llars i a aquelles persones que pels motius que siguin no poden venir però no volen perdre's l'esdeveniment.

Un Pessebre compartit i que fa xarxa.

Aquest any, La Clota Cotreball a través de Simit Tribu s'han incorporat al projecte, fent-se càrrec de la confecció de vestuari.

Simit Tribu és una marca de roba infantil confeccionada a partir del upcycling i que resideix en el coworking municipal de la Clota Cotreball del Districte d’Horta Guinardó. Husniye Kardas responsable de la marca ha estat l’encarrgada de la renovació i confecció parcial del vestuari dels Reis.

Aquesta incorporació es suma a la del Grup de Cosidores del Casal de la Gent Gran de Sant Genís dels Agudells (Horta Guinardó) que ja es van incorporar al projecte, fent-se càrrec dels arranjaments, restauració, i confecció del vestuari l’any passat..

El Grup de Cosidores de Sant Genís van tenir un paper important en la confecció de mascaretes quan hi havia mancances d'aquestes. Per això aquest any han estat reconegudes amb la Medalla d'Honor de Barcelona.

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, un pessebre amb història

L'any 1993 el Taller Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, representat en la seva totalitat per persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta d'entrada no significava una novetat, ja que d’alguna manera o altre ja s’havien realitzat propostes similars en altres edicions com per exemple representacions de pastorets.

La novetat era el concepte i el context en què naixia, en un edifici de nova planta al carrer Ercilla 57 que albergava la nova seu del centre ocupacional i el seu entorn més immediat -La torre del Suro i el bosc del seu voltant-, convidava a replantejar-ne l’activitat i donar-li certa volada. Un segon factor determinant, va ser l’increment en número d’usuaris del centre ocupacional i de l’augment de la plantilla de professionals. Una excursió nadalenca del Taller Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d'inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.

En un inici el nostre pessebre,encara sense nom, va començar a representar-se d'una manera molt humil, a porta tancada, només per al públic familiar dels usuaris del centre ocupacional i amb la presència alguns veïns que coneixien l'activitat.

Aquella tímida experiència va evolucionar, a perfeccionar-se i a créixer. L'any 2008 es va creure adient convertir-la en una activitat cultural totalment normalitzada. En aquesta nova etapa va ser decisiu el suport municipal del districte d'Horta Guinardó que van entendre i impulsar la proposta com a una oferta de ple dret en el calendari d'activitats nadalenques de Barcelona. És en aquest moment que el Pessebre Vivent del Taller Camil adopta el nom de Pessebre Vivent de la Torre del Suro.

Cal destacar l'atorgament al pessebre del Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016. D'aquest premi el jurat va voler destacar que “pel salt qualitatiu en l'excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte. Es valora especialment l'obertura a tota la ciutat d'un projecte arrelat al barri del Guinardó i dut a terme majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual, com a exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.

L’any 2017 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro fa un pas més amb la voluntat de realitzar accions normalitzadores i inclusives i s’agermana amb el Pessebre Vivent de Corbera del Llobregat iniciant una relació profitosa i engrescadora per ambdues organitzacions.

L’any 2020 i 2021, són anys marcats per la pandèmia del COVID-19 el pessebre vivent de la Torre del Suro altera el seu format, replantejant la representació, l’aforament, els accessos, el recorregut i llençant-se a experimentar amb formules d’activitat online, com l’exposició o la retransmissió en directe via streaming de la representació.

El Taller Sant Camil, des de 1962

El Taller Sant Camil és un centre ocupacional de la Fundació de la Santa Creu, que dona atenció a persones amb discapacitat intel·lectual des del 1962. Actualment el Centre Ocupacional dona atenció a 80 persones en dos serveis diferenciats, El Servei de Teràpia Ocupacional ( STO ) i el Servei d’Orientació i Inserció (SOI )..

El nostre objectiu és treballar per millorar l’autonomia dels usuaris mitjançant activitats que permetin aprenentatges globals i útils per a la seva rutina diària. Desenvolupem activitats per millorar les habilitats personals, socials, comunicatives o motrius.





Cartell 2022: Xavi Malet

Pots descarregar-te el cartell en jpg fent clic aquí

Pots descarregar-te el cartell en PDF fent clic aquí

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Col·lectiu de fotografia Rocaguinarda

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Josep Maria Contel

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Josep Maria Contel