Nota de Premsa

EL PESSEBRE VIVENT DE LA TORRE DEL SURO ARRIBA A LA 30a EDICIÓ 

Única representació amb entrada lliure: dimecres 20/12/23, 18:00

(Podeu descarregar-vos la nota de premsa aquí) 


SINGULARITAT

Un pessebre únic on tots els seus actors són persones amb discapacitat intel·lectual.


UN CLÀSSIC DE NADAL A BARCELONA 

30 anys teixint complicitats amb la ciutat fan d’aquest esdeveniment una cita obligada i especial pels visitants.


NOVETATS

Per la trentena edició s’ha renovat totalment el vestuari de l’escena dels reis i també les parades del mercat que lluiran tendals i estructures noves.


RECORREGUT TOTALMENT ACCESSIBLE

Per primera vegada el recorregut serà totalment accessible sense necessitat de idear itineraris alternatius. Dues rampes i una plataforma elevadora han estat necessaris per tal de suprimir les barreres arquitectòniques.


El Pessebre vivent de la Torre del Suro, que enguany arriba a la 30a edició, és una iniciativa del centre ocupacional Taller Sant Camil, que des de fa més de seixanta anys dóna servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri del Guinardó de Barcelona. En total hi participen més d’un centenar de persones entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors d’altres entitats. 


La representació, Premi Ciutat de Barcelona 2016 i Premi Antoni Carné 2023, es realitza a partir de l’escenificació de quadres estàtics que el visitant del pessebre vivent va trobant en l’itinerari. Aquests quadres són de temàtica diversa, oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes.


El pessebre vivent es pot veure en una única representació el dia 20 de desembre de 2023, a les 18 hores, amb entrada lliure. Accés pel passatge Ercilla, de Barcelona.El Cartell del Pessebre Vivent de la Torre del Suro dona el tret de sortida a la celebració dels 30 anys.


Un cop més Xavier Malet de Sabilana Comunicació & imatge ha estat l’encarregat de fer el cartell del Pessebre Vivent de la Torre del Suro. Una col·laboració que arrenca l’any 2013.


El cartell relaciona el Pessebre Vivent actual amb la representació de la nativitat que es troba en l’absis de Sant Salvador de Polinyà del segle XII i al mateix temps es suma a la celebració dels 800 anys de pessebres.


Un pessebre enxarxat amb la comunitat


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vol anar més enllà d'una representació nadalenca, és per això que cerca constantment la participació i les sinergies que aquesta pugui generar. El pessebre és el fruit de l'esforç i la il·lusió dels seus actors, actrius, i dels professionals del Taller Sant Camil però també de totes aquelles entitats, organitzacions i empreses que aboquen tota mena recursos en aquest projecte i que fan que sigui una realitat Nadal rere Nadal.


“El Pessebre Vivent vist per...”


És l'exposició relacionada amb el Pessebre Vivent de la Torre del Suro que es realitza al casal del barri del Mas Guinardó i que es podrà veure fins el 8 de gener. En l'edició d'enguany s'ha optat per fer una retrospectiva dels cartells que any rere any ha realitzat el dissenyador Xavier Malet.


L'exposició “El Pessebre Vivent vist per...”, que actua d’introducció a la representació del pessebre, és una mirada particular i intimista que s'encarrega a artistes visuals vinculats al Pessebre Vivent de la Torre del Suro i que l'hagin visitat.


Xavi Malet (Barcelona 1964) Vinculat amb el Pessebre Vivent de la Torre del Suro des de l'any 2013 en què va participar de la tercera exposició "El Pessebre Vivent de la Torre del Suro vist per..." S'ha convertit en el cartellista de l'esdeveniment.


Format a l’Escola Llotja (EASD), sempre ha estat vinculat a temes relacionats amb la creativitat. Actualment es dedica al disseny gràfic i a la il·lustració infantil


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro una proposta cultural amb reconeixement popular i institucional...


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro té una clara vocació de Ciutat. Tant és així que amb el temps ha aconseguit un lloc de ple dret en la programació d'activitats nadalenques de Barcelona.  El seu arrelament a la ciutat és un fet, i el seu reconeixement popular i institucional també. Un dels seus reconeixements destacables és el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016. D'aquest premi el jurat va voler destacar que “pel salt qualitatiu en l'excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte. Es valora especialment l'obertura a tota la ciutat d'un projecte arrelat al barri del Guinardó i dut a terme majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual, com a exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.

Aquest 2023 ha estat guardonat amb el Premi Antoni Carné que organitza l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català dins la categoria Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, el jurat dels VI Premis Antoni Carné ha reconegut la trajectòria d’aquesta iniciativa que promou “la inclusió de persones amb discapacitat” i fomenta “valors com la igualtat d’oportunitats i la solidaritat en la cultura popular”. 


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, es renova amb el suport de Turisme de Barcelona.


Per aquesta 30ena edició s’ha renovat totalment el vestuari de l’escena dels reis i també les parades del mercat que lluiran tendals i estructures noves. Aquesta renovació a comptat amb el suport del Consorci de Turisme de Barcelona.


Aquest organisme va triar el Pessebre Vivent de la Torre del Suro com un dels 18 projectes que formen part del programa “Experiències de Ciutat” Per a la tria dels projectes es va prioritzar que fossin singulars i estiguessin organitzats per institucions i entitats socials o econòmiques que tenen una clara vinculació amb el territori. Les propostes havien de tenir projecció de ciutat,i amb més de tres edicions realitzades, i han d’incorporar la sostenibilitat en la seva concepció i la gestió des d’una perspectiva social, econòmica i ambiental i totes les propostes han de tenir lloc al llarg del 2023 o durant els primers dies del 2024.


Per primera vegada el Pessebre Vivent de la Torre del Suro és del tot accesible.


Al llarg de l’any i amb l’horitzó posat en la 30ena edició del Pessebre Vivent de la Torre del Suro, s’ha treballat intensament per tal de convertir l’itinerari de la representació en accesible i lliure de barreres arquitectòniques.


També s’ha procedit a la renovació de les balises del recorregut.


Aquesta acció s’ha dut a terme amb el suport del Consorci Turisme de Barcelona.El voluntaris del Pessebre Vivent de la Torre del Suro són indispensables per el seu bon funcionament.


La representació del Pessebre Vivent de la Torre del Suro és la suma de molts esforços. Un dels més notables és el que fan els voluntaris que fan mil i una tasques, cosir, planxar, vestir, col·laborar en mil i una tasques prèvies i finalment vetllen per que l’itinerari sigui fàcil i segur per tothom.


El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, un pessebre amb història


L'any 1993 el Taller Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, representat en la seva totalitat per persones amb discapacitat.


Una excursió nadalenca del Taller Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d'inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.


El 2016 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i el 2023 el premi Antoni Carné.


L'any 1993 el Taller Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, representat en la seva totalitat per persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta d'entrada no significava una novetat, ja que d’alguna manera o altre ja s’havien realitzat propostes similars en altres edicions com per exemple representacions de pastorets.

La novetat era el concepte i el context en què naixia, en un edifici de nova planta al carrer Ercilla 57 que albergava la nova seu del centre ocupacional i el seu entorn més immediat -La torre del Suro i el bosc del seu voltant-, convidava a replantejar-ne l’activitat i donar-li certa volada. Un segon factor determinant, va ser l’increment en número d’usuaris del centre ocupacional i de l’augment de la plantilla de professionals. Una excursió nadalenca del Taller Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d'inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.

En un inici el nostre pessebre, encara sense nom, va començar a representar-se d'una manera molt humil, a porta tancada, només per al públic familiar dels usuaris del centre ocupacional i amb la presència alguns veïns que coneixien l'activitat.

Aquella tímida experiència va evolucionar, a perfeccionar-se i a créixer. L'any 2008 es va creure adient convertir-la en una activitat cultural totalment normalitzada. En aquesta nova etapa va ser decisiu el suport municipal del districte d'Horta Guinardó que van entendre i impulsar la proposta com a una oferta de ple dret en el calendari d'activitats nadalenques de Barcelona. És en aquest moment que el Pessebre Vivent del Taller Camil adopta el nom de Pessebre Vivent de la Torre del Suro.

Cal destacar l'atorgament al pessebre del Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016. D'aquest premi el jurat va voler destacar que “pel salt qualitatiu en l'excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte.  Es valora especialment l'obertura a tota la ciutat d'un projecte arrelat al barri del Guinardó i dut a terme majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual, com a exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.

L’any 2017 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro fa un pas més amb la voluntat de realitzar accions normalitzadores i inclusives i s’agermana amb el Pessebre Vivent de Corbera del Llobregat iniciant una relació profitosa i engrescadora per ambdues organitzacions.

L’any 2020, una any marcat per la pandèmia del COVID-19 el pessebre vivent de la Torre del Suro altera el seu format, replantejant la representació, l’aforament, els accessos, el recorregut i llençant-se a experimentar amb fórmules d’activitat online, com l’exposició o la retransmissió en directe via streaming de la representació. El 2021 es repetirà la mateixa situació. L'any 2022 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro torna a la normalitat.

Aquest 2023 ha estat guardonat amb el Premi Antoni Carné que organitza l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català dins la categoria Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, el jurat dels VI Premis Antoni Carné ha reconegut la trajectòria d’aquesta iniciativa que promou “la inclusió de persones amb discapacitat” i fomenta “valors com la igualtat d’oportunitats i la solidaritat en la cultura popular”. 

Cartell 2023: Xavi Malet

Pots descarregar-te el cartell en jpg fent clic aquí

Pots descarregar-te el cartell en PDF  fent clic aquí

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Col·lectiu de fotografia Rocaguinarda

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Josep Maria Contel

Pots descarregar-te la fotografia fent clic aquí

Foto: Josep Maria Contel