Notícies

Foto: Xavi Malet

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, un pessebre amb història


L'any 1993 el Taller Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, representat en la seva totalitat per persones amb discapacitat.


Una excursió nadalenca del Taller Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d'inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.


El 2016 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular i el 2023 el premi Antoni Carné.


L'any 1993 el Taller Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, representat en la seva totalitat per persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta d'entrada no significava una novetat, ja que d’alguna manera o altre ja s’havien realitzat propostes similars en altres edicions com per exemple representacions de pastorets.


La novetat era el concepte i el context en què naixia, en un edifici de nova planta al carrer Ercilla 57 que albergava la nova seu del centre ocupacional i el seu entorn més immediat -La torre del Suro i el bosc del seu voltant-, convidava a replantejar-ne l’activitat i donar-li certa volada. Un segon factor determinant, va ser l’increment en número d’usuaris del centre ocupacional i de l’augment de la plantilla de professionals. Una excursió nadalenca del Taller Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d'inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.


En un inici el nostre pessebre, encara sense nom, va començar a representar-se d'una manera molt humil, a porta tancada, només per al públic familiar dels usuaris del centre ocupacional i amb la presència alguns veïns que coneixien l'activitat.


Aquella tímida experiència va evolucionar, a perfeccionar-se i a créixer. L'any 2008 es va creure adient convertir-la en una activitat cultural totalment normalitzada. En aquesta nova etapa va ser decisiu el suport municipal del districte d'Horta Guinardó que van entendre i impulsar la proposta com a una oferta de ple dret en el calendari d'activitats nadalenques de Barcelona. És en aquest moment que el Pessebre Vivent del Taller Camil adopta el nom de Pessebre Vivent de la Torre del Suro.


Cal destacar l'atorgament al pessebre del Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016. D'aquest premi el jurat va voler destacar que “pel salt qualitatiu en l'excel·lent posada en escena i en la difusió i la comunicació del projecte.  Es valora especialment l'obertura a tota la ciutat d'un projecte arrelat al barri del Guinardó i dut a terme majoritàriament per persones amb discapacitat intel·lectual, com a exemple de compromís social mitjançant la cultura popular”.


L’any 2017 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro fa un pas més amb la voluntat de realitzar accions normalitzadores i inclusives i s’agermana amb el Pessebre Vivent de Corbera del Llobregat iniciant una relació profitosa i engrescadora per ambdues organitzacions.


L’any 2020, una any marcat per la pandèmia del COVID-19 el pessebre vivent de la Torre del Suro altera el seu format, replantejant la representació, l’aforament, els accessos, el recorregut i llençant-se a experimentar amb fórmules d’activitat online, com l’exposició o la retransmissió en directe via streaming de la representació. El 2021 es repetirà la mateixa situació. L'any 2022 el Pessebre Vivent de la Torre del Suro torna a la normalitat.

L'any 2023 ha estat guardonat amb el Premi Antoni Carné que organitza l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català dins la categoria Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català, el jurat dels VI Premis Antoni Carné ha reconegut la trajectòria d’aquesta iniciativa que promou “la inclusió de persones amb discapacitat” i fomenta “valors com la igualtat d’oportunitats i la solidaritat en la cultura popular”.